126 MİLYON M3 ATIKSU ARITILIYOR
Sanayileşme ile artan nüfus ve küreselleşme ile birlikte Kocaeli’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacı da günden güne artıyor. Daha önce tek kaynak olan Yuvacık barajından sonra Namazgah Barajı, Sapanca gölü, Denizli göleti, yerel kaynaklar ve derin su kuyuları ile birlikte kaynak sayısı çoğaltılan Kocaeli’nde, 245 milyon yıllık su kapasitesi bulunuyor. Tatlı su ihtiyacının günden güne önem arz etmesini göz önünde bulunduran İSU, işlettiği 22 adet atık su arıtma tesisinde arıttığı 126 milyon m3 atık suyu ülke ekonomisine kazandırma projesini yaygınlaştırıyor. Arıtma tesisinden kurulan ikinci bir arıtma tesisi ve ultraviyole ışınları ile atık suyu yeniden kazandıran İSU Genel Müdürlüğü, ülkemiz sanayisinin önemli kuruluşlarının kullanma suyu ihtiyacını karşılıyor.
2016’DA 14,5 MİLYON M3 GERİ KAZANIM SUYU VERİLDİ.
Günlük 83.500 m3 geri kazanım suyu kapasitesi bulunan İSU, 2016 yılında 14.5 milyon m3 geri kazanım suyunu sanayi kuruluşlarının proses ile yeşil alanların sulanması ihtiyaçlarını karşıladı. Geri kazanım suyu ile bir yılda 50 milyon lira değerinde tasarruf sağlayan İSU Genel Müdürlüğü, organize sanayi bölgeleri ile sanayi kuruluşlarının taleplerini karşılamak için yatırım çalışmalarını sürdürüyor.
İZMİT ALİKAHYA OSB VE SANAYİ KURULUŞLARININ İHTİYACI
Bu kapsamda İzmit Alikahya OSB ile sanayi bölgelerinin geri kazanım suyu ile içmesuyu ihtiyaçlarını karşılamak için proje hazırlayan İSU, boru imalat çalışmalarını sürdürüyor. Alikahya bölgesinde çeşitli çaplarda düktil font boruların kullanıldığı proje kapsamında toplam 14,5 km hat döşenecek. Projenin önümüzdeki aylarda tamamlanması ile birlikte bu bölgenin kullanma suyu ihtiyacı Kullar Atıksu Arıtma Tesisinden elde edilecek geri kazanım suyundan karşılanacak. 3 milyon liraya mal olacak proje kapsamında ayrıca OSB ile sanayi kuruluşlarının içmesuyu ihtiyacı için şebeke çalışması da yürütülüyor.
GENEL MÜDÜR BAYRAM,”SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKESİYLE STRATEJİLER OLUŞTURUYORUZ”
“İSU Genel Müdürlüğü olarak, geleceğimizi, teknoloji yoğun bir su yönetimi vizyonuyla taçlandırıyoruz. Günün ihtiyaçlarına cevap veren inovatif projelerinin yanı sıra, gelecek için sürdürülebilirlik ilkesiyle stratejiler oluşturmaktayız.” ifadelerini kullanan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “Geri Kazanım Suyu projesiyle suya ikinci bir görev verdik. 2016 yılında endüstriye 14,5 milyon m3 geri kazanım suyu vererek, içme suyu üzerindeki tüketim baskısını azaltıldık.” dedi.
İzmit Alikahya OSB ve sanayi kuruluşlarının geri kazanım suyu projesi ile birlikte kapasiteyi artıracaklarını anlatan Genel Müdür Bayram, ”Yeni bir baraj inşa etmedik ama atık arıtma tesislerinde arıttığımız yıllık 126 milyon m3 suyu yeni bir kaynak haline getirdik. Böylelikle atık suyu ülke ekonomisine kazandırdığımız gibi geçtiğimiz bir yılda geri kazanım suyu ile 50 milyon lira tasarruf sağladık. “diye konuştu.