Türkiye’de işlettiği 22 adet atıksu arıtma tesisinden yılda 72 bin m3 atıksu çamuru çıkararak İzmit Körfezi ve Karadeniz ile çevreyi kirlilikten kurtaran Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, çıkan çamuru da bertaraf etmek için yılda 11 milyon lira yakma ücreti veriyor. Kurum, çamurların bertarafı yanı sıra enerji üretmek için Başiskele Kullar ile Gebze İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinde çamur yakma ve enerji üretim tesisi kurma çalışmalarını sürdürüyor.
SIFIR KİRLİLİK
Çevrenin korunmasına büyük önem veren İSU, alanında birçok yatırım ve projeye de ülkemizde öncülük ediyor. Kocaeli’nin her karış toprağının korunması için “Su hastaneleri” olarak değerlendirdiği atıksu arıtma tesisi kurdu. Bu tesislerden yılda 126 milyon m3 atıksuyu arıtarak çevrenin kirlenmesinin önüne geçen Kurum, yapılan arıtma ile yılda 72 bin m3 çamur elde ediyor. “Sıfır kirlilik” ilkesi ile hizmet üreten İSU, arıtmada çıkan çamuru da çimento fabrikasında, yılda 11 milyon TL maliyet ile, bertaraf ediyor.
KULLAR TESİSİNDE MEKANİK MONTAJLAR YAPILIYOR
İSU Genel Müdürlüğü, atıksu çamurunun bertarafı ile atıksu arıtma tesislerinin yıllık 40 milyon lira enerji giderlerini azaltmak için Başiskele Kullar ile Gebze İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri’nde çamur yakma ve enerji üretim tesisleri projelendirdi. Bir süre önce başlanılan inşaat çalışmaları kapsamında Başiskele Kullar Çamur Yakma ve Enerji Üreti Tesisinde zemin güçlendirme ve temel çalışmalarının ardından mekanik donanımlarının montaj çalışmalarına başlanıldı. Ortaya çıkmaya başlanan tesiste, günlük 95 ton atıksu çamuru yakılarak bertaraf edilecek. 17 milyon liraya mal olacak Başiskele Kullar Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisinde çamur yakılması sırasında oluşan enerjiden de 1 MW enerji elde edilecek ve tesisin enerji ihtiyacı karşılanacak. Günlük 95 m3 çamur yakılacak Gebze Çamur Yakma ve Enerji Üretim Tesisinin ise zemin ve temel çalışmaları sürüyor. Bu tesiste 18 milyon liraya mal olacak.
GENEL MÜDÜR BAYRAM,”TESİSLER İLE GİDERLERİ AZALTACAĞIZ”
Çamur yakma ve enerji maliyetlerinin kurumun önemli giderleri olduğunu ifade eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, bu giderleri azaltmak ve sürekliliğini sağlamak için tesisler kurduklarını söyledi. Çamur yakma ve enerji üretim tesislerinin bu yılın ikinci yarısından sonra işletmeye alacaklarını aktaran Genel Müdür Bayram, tesislerden yılda 4,2 milyon lira gelir elde edeceklerini kaydetti. İki tesis için 35 milyon lira inşaat giderleri olacağını da sözlerine ekleyen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “İSU olarak insan sağlığı ve çevrenin korunmasına çok önem veriyoruz. “Sıfır kirlilik” ilkesi için 2004 yılından bu yana yatırımlar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Bugün yüzde 99 arıtma oranına sahip ülkemizin tek şehriyiz. Maliyetlerimizi azaltmak için Başiskele Kullar ve Gebze Atıksu Arıtma Tesisleri’nde çamur yakma ve enerji üretim tesisleri kuruyoruz. İnşaatı süren ve kısa bir zaman içinde tamamlanacak tesisler ile birlikte bir yandan 11 milyon lira çamur yakma, bir yandan da 40 milyon lira enerji maliyetlerini azaltacağız. 2 MW enerji ve yıllık 4,2 milyon lira gelir elde edecek olan tesisler, birkaç yıl içerisinde yapım maliyetlerini de karşılayacaktır. “dedi.