İşsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi amacıyla toplanan İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Kocaeli Valiliği Karamürsel Alp Salonu’nda yapıldı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, Çalışma ve İş Kurumu Kocaeli İl Müdürü Ulvi Yılmaz, Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş ile İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Yavuz, 2024 yılı için de fikir de bulunurken “İlimizde 2023 yılının 12 aylık döneminde İş Kurumuna işsizlik sigortası ödeneği almak için 47 bin 847 kişi başvuru yapmış ve başvuru yapanlardan 17 bin 463’ ü ise işsizlik ödeneği almaya hak kazanmışlardır” dedi.
İlimizde 2023 yılının 12 aylık döneminde İş Kurumuna işsizlik sigortası ödeneği almak için 47 bin 847 kişi başvuru yapmış ve başvuru yapanlardan 17 bin 463’ ü ise işsizlik ödeneği almaya hak kazanmışlardır. Ayrıca bu dönemde kurum tarafından toplamda 576 milyon 389 bin 189 TL tutarında ödeme yapılmıştır. Gördüğünüz gibi iş gücü piyasasının talep ettiği iş gücünü Kocaeli olarak maalesef karşılama kapasitemiz yetersizdir. Özellikle sanayimizin ya da iş gücü piyasasının ihtiyacı olan iş gücünün yetiştirilmesi, hazırlanması Türk Sanayisinin ve sektörünün en önemli sektörlerinden biridir.
Bu tartışmaları hep beraber yapıyoruz. Rakamları karşılayamadığımızı konuşuyoruz. Özellikle 2024 yılı içinde bir fikrimi de paylaşmak istiyorum. Her yıl içerisinde iş gücü analizi İŞKUR tarafından yapılıyor. Ancak bu yıl içerisinde daha yoğun bir çalışma ve önümüze bir projeksiyon koymak bakımından bir çalışma daha yapmayı uygun buluyorum. Bu çalışmanın da geleceğin mesleklerine dair bir çalışma olması yönünde bir çalışma. Önümüzdeki yıllarda kısa ve uzun vadede hangi mesleklere daha çok ihtiyacımız olacağını, meslek liselerinde bölüm açmak dahil olmak üzere neler yapabileceğimizi bir kez daha çalışmak istiyoruz. Bu çalışmalar yapılmıyor diye söylemiyorum, dünya çok hızlı değişiyor ve dönüşüyor.
Bazı meslekler tamamen gündemden çıkıyor ama farklı meslek dalları daha çok talep görür hale geliyor. Örneğin elektrik araçları bunlardan bir tanesi. Elektrikli araçların tamirinde çalışacak personel ihtiyacına ihtiyaç duyabiliriz. Bunun gibi farklı alanlarda özellikle neler yapabiliriz bu çalışma ile üniversitelerimiz, sektörün, sanayinin katkılarını alarak yeni taslaklar yeni öneriler getirerek önümüzdeki süreçte uygulamaya koyalım diye bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Şehrimize istihdamına, ekonomisine katkı sunan, önemli işler yapan sanayicilerimize girişimcilerimize teşekkür ediyorum. Bugün itibari ile Kocaeli’de 900 bin kişinin istihdamın içinde olduğunu hatırlatmak istiyorum. İş gücüne katılım anlamında önemli bir başarıyı elde ettiğimizi sizinle paylaşmak istiyorum.”