• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
                                                                                                                                                                                                                     







Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Üyelik Girişi

Kalp Damar Hastalıklarından Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler

11/04/2021

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Erkol, “Yaşam tarzı değişiklikleri, gereğinde ilaç tedavisi ve kontrolü ile bu hastalıkların önüne geçmek mümkündür” dedi.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Erkol, “Yaşam tarzı değişiklikleri, gereğinde ilaç tedavisi ve kontrolü ile bu hastalıkların önüne geçmek mümkündür” dedi.

Günümüzde tanı yöntemi ve tedavideki tüm gelişmelere rağmen kalp ve damar hastalıklarının yetişkin ölümlerinin en sık sebebi olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Erkol, bu hastalığın en belirgin nedeninin damar yağlanması veya damar sertliği olarak bilinen ‘ateroskleroz’ olduğunu kaydetti. Erkol, “Ateroskleroz, atar damarların iç zarındaki hasarlarla başlayan ve damar duvarında oluşan yağ plakları ve kireçlenmenin neticesinde damar tıkanıklığı veya damar darlığı ile sonuçlanan bir süreçtir. Ateroskleroz, vücudumuzdaki tüm atardamarları tutabilir, kalbimizi besleyen koroner arterleri tuttuğu zaman koroner arter hastalığı,  bunun sonucunda kalp, göğüs ağrısı ve kalp krizine neden olurken, şah damarlarını tuttuğunda, karotis arter hastalığı, akabinde felçlere, böbrek damarlarını tuttuğunda, böbrek yetersizliği ve dirençli hipertansiyona, bacak damarlarımızı tuttuğunda da bacak ağrısı ile başlayıp, ayakta yaralar ve uzuv kayıplarına kadar ilerleyebilen, periferik damar hastalığına neden olabilir. Tüm bu saydığım hastalıkların gerek ilaç,gerekse balon stent gibi girişimsel tedavileri yıllardır kliniğimizde de başarılı şekilde yapılmaktadır” dedi.

Hastalıkların koruyucu tıp sayesinde önlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Erkol, “Hastalık olduktan sonra tedavi etmektense, hastalıkların önlenmesi yani koruyucu tıbbın önemi geçtiğimiz yıllar içerisinde daha iyi anlaşılmıştır. Kalp ve damar hastalıkları da risk faktörlerinin kontrolleri ile önleyebileceğimiz veya erteleyebileceğimiz hastalıklardandır

Kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara ve obezite gibi değiştirilebilir, kontrol edilebilir risk faktörleri bulunmaktadır.

 Bu risk faktörlerinin yaşam tarzı değişiklikleri, gereğinde ilaç tedavisi ve kontrolü ile bu hastalıkların önüne geçmek mümkündür” diye konuştu.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemleri sıralayan Erkol, şu ifadeleri kullandı:

“Kalp ve damar sağlığı için yapmamız gerekenleri şöyle özetleyebiliriz; birincisi sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız, sigaranın sağlığımıza olan zararını artık herkes biliyor fakat sigarayı bırakmak istemesine rağmen alışkanlıktan vazgeçmekten zorlanan çok insan olduğunu biliyoruz.

 Bu vatandaşlarımıza sigarayı bırakma noktasında profesyonel destek almaları için sağlık kuruluşlarına başvurmalarını öneriyoruz. İkincisi beslenme alışkanlıklarımız, kırmızı et ve hayvansal yağlardan uzak, sebze, meyve, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyetinin kalp damar sağlığı açısından olumlu faydaları yıllar içerisinde birçok çalışma ile ispatlanmış

durumda. Yine karbonhidrattan zengin, un ve şeker içeriği yüksek gıdaların tüketimine dikkat etmeliyiz, sınırlandırmalıyız. Aynı şekilde şekerli içecekler ve alkollü içeceklerin tüketimi sınırlanmalı. Hipertansiyondan korunmak için aşırı tuz tüketiminden kaçınmalıyız, günlük tuz tüketimimiz kişi başına 5 gramı yani bir silme tatlı kaşığını geçmemeli.

 Porsiyonlarımızı küçültmeye ve kilo almamaya özen göstermeliyiz. Bir diğer faktör egzersiz ve hareketli yaşam. Kalp damar sağlığı için önerdiğimiz egzersiz şekli haftanın 5 günü en az yarım saat sürecek tempolu yürüyüş, bisiklete binme veya yüzme gibi hafif orta ağırlıktaki egzersizlerdir.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın