Balıkersir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illeri olmak üzere 10 ili kapsayan “Kadın Kooperatifleri Marmara Bölge Buluşması” toplantısına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Kamil Tüylüoğlu, Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, Tarım İl Müdürü Yüksel Çil, Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sultan Kurbanoğlu, Kartepe Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi (KARKAD) Başkanı Ece Çiftçi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sosyolog Şehnaz Uysal hazır bulundu.
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Cumhuriyet devleti özellikle kadın haklarının gelişimi, çalışma hayatına katılımları ve eğitimleri konusunda reform niteliğinde değişiklikler yapılmıştır diyerek sözlerine başlayan Vali Yavuz: “Kadınlarımız çalışma hayatına daha fazla katılmışlardır. Göstergelere baktığımız zaman son 15 yıl içerisinde kadın istihdamında çok büyük bir artış meydana gelmiştir. Dolayısıyla bu ekonomik hayata da yansımıştır. Kooperatifleşme de bunun bir başka ürünüdür.”
Türkiye dış ticaretinin yüzde 17’sinin ve toplam gümrük vergilerinin %25’inin Kocaeli’den toplanmaktadır diyen Vali Yavuz: “Kocaeli Türkiye’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji üssüdür ve aynı zamanda kooperatifçilik konusunda da Türkiye’ye örnek olabilecek bir potansiyele ve kapasiteye sahiptir.” dedi.
Kocaeli, tüm dinamikleriyle beraber huzurlu bir dayanışma içerisinde olan bir ildir diyen Vali Yavuz: “Buda bizim önümüzdeki süreçte güçlü yanımızı oluşturuyor. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bakanlarımızın yol göstericiliğinde kooperatifçilik konusunda da önümüzdeki süreç içerisinde var olan 12 kooperatifimiz daha da güçlenecek ve yenilerini ekleyecektir. Bu kapsamda da özellikle AVM’lerde bile şu an kooperatiflerimize yer ayrılmış durumda. Bu gerçekten olağanüstü bir gelişme ve bu gelişmeye katkı sunan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve özellikle risk alan bu konuda önderlik eden kooperatif başkanlarımıza hanımefendilere de huzurlarınızda çok teşekkür ediyor, bu çalışmanın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Sayın Bakanımıza ve heyetine saygılarımı arz ediyorum.” dedi.
Marmara, Kalkınma Hamlelerimiz İçin Bir Çekim Merkezidir
Ülkemizin kalkınması, ekonomik ve sosyal refahımızın artması amacıyla kadın kooperatifleri buluşmasını ekonomimizin sanayimizin can damarı olan Marmara bölgemizde yeni bir başlangıçla yapmak istiyoruz diyerek Sözlerine Başlayan Sayın Bakanımız: “Marmara bölgemiz üretimde, ihracatta, gayrisafi milli hasılada, istihdamda sağladığı değerle Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır. Aynı zamanda ekonomik ve kültür değerleri günümüze taşıyan bin yıllık tarihimizden bizlere miras kalan şehirlerimizde bu bölgede. Ticaret yolları üzerinde bulunduğu için aynı zamanda sadece ülkemizin değil tüm dünyanın da çekim merkezi, o yüzden hem jeostratejik konumu hem de doğu ile batı arasında köprüler kurması sebebiyle de kalkınma hamlelerimizi daha da yaygınlaştıracak bir çekim merkezidir.”
Hedefimiz Hiçbir Güce Muhtaç Olmayan, Özgür Bir Türkiye’dir
Daha birçok projeyi milletimizin hizmetine sunmaya da hazırlanıyoruz diyen Bakan Selçuk: “İnanıyoruz ki bizler ancak dayanışma içerisinde çalışarak müreffeh bir geleceği kurabiliriz. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milli mücadele ruhumuzla yürüttüğümüz kalkınma hamlelerini sürdürmekteyiz. Yerli ve milli üretim politikalarımızla hem sağlık savunma sanayimize hem milli teknoloji hamlemizle büyük atılımlar yapmaktayız. Hedefimiz hiçbir güce muhtaç olmayan, özgür ve bağımsız Türkiye olarak milletimizin menfaatleri doğrultusundaki bütün projelerimizi gerçekleştirebilmektir. Sadece Marmara bölgemizdeki bu 10 ilimizde bugüne kadar 800 bine yakın iş yerimize toplam 30 milyar liralık bir istihdam teşvikinden yararlandırmış bulunduk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak salgından etkilenen tüm toplum kesimlerine yönelik her birinizin de yakinen bildiği Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirip bu Kalkan’da kadınlarımıza, çocuklarımıza ve özellikle yaşlı ve engellilerimiz gibi ihtiyaç duyan tüm kesimleri de desteklemeyi hedefledik. Bu sosyal koruma kalkanı kapsamında Marmara bölgemize bugün misafir olduğumuz 10 ilimizde de doğrudan vatandaşlarımıza aktardığımız kaynağın toplam miktarı da 8 milyar TL’ye yaklaştı.”
Şiddet İnsanlık Suçudur
Kadın Kooperatifçiliği için bir aradayız diyen Sayın Bakan: “Kadın Kooperatifçiliği de girişimcilik için ilk etaptır, ilk basamaktır. Dolayısıyla kadınlarımızın sosyal ekonomik konumlarının güçlenmesi adına ilk basamaktan ne kadar faydalanabilirsek bizim için o kadar iyi olacağına inanıyoruz. Bu yıl bir projemizi de başlatarak bu konuda bütün kooperatiflerimize de bir farkındalık eğitimi vermeyi hedefliyoruz inşallah. Bu potansiyeli daha iyi seviyelere birlikte çıkartabiliriz. Bakanlık olarak en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi kadınlarımızın özgüvenini yıkan, onu toplumsal hayattan uzaklaştıran engelleri kaldırabilmektir. Bu engellerden en önemlisi de kadına yönelik şiddetle mücadeledir. Biz her daim şiddet kimden ve nereden gelirse gelsin kadının özgüvenini, itibarını yok eden bir insanlık suçu olarak görmekteyiz ve sıfır tolerans ilkesi ile de bu mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”
Kadına yönelik şiddette karşı net duruşumuz her zaman devam edecektir diyerek, bu konuda Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri eylem planlarından bahseden Bakan Selçuk, şiddet el birliği ile üstesinden gelinebilecektir dedi.
Kadın İstihdamımız 8,3 Milyona Ulaşmış Durumda
Daha çok kadınımızın kooperatifleşme süreçlerine katılımlarını sağlamak için buradayız diyen Sayın Bakan: “Bu konuda yol haritamızı belirledik ve çalışmalarımızı başlattık. Hükümet programlarımızda da 11. kalkınma planımızda da 2023 yılında kadınlarımızın işgücüne katılım oranını %38,5 yükseltme hedefini koyduk. Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de çalışma ve aile hayatı arasındaki dengeyi kuran adımları atmaktır. Dolayısıyla baktığımız zaman Kadın Kooperatifçiliği de aslında bu çalışma ve aile hayatındaki dengeyi kurabilen mekanizmalardan bir tanesidir ve biz kadınlarımızın bu dengeyi kurabilmeleri için hükümet olarak da; evde bakım desteği, doğum desteği, kreş desteği gibi bir çok uygulamalar ve teşvikler ile de kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Aldığımız tedbirler ve uyguladığımız teşviklerle bugün kadın istihdamımız 8,3 milyona ulaşmış durumda. İnşallah kadın istihdamımızı 2023’e geldiğimizde daha yüksek rakamlara çıkartarak, işgücüne katılım oranımızı yükseltmeyi hedefliyoruz.”
Bugün Kooperatifçilik buluşmalarının altıncısını yapıyoruz diyen Bakan Selçuk, 100’ü aşkın kadın kooperatifimiz faaliyet gösteriyor diyerek şunları kaydetti: “Türkiye genelinde 600’ü aşkın kadın kooperatifimiz 11 bini aşkın üyesiyle ülkemize hem ekonomik hem sosyal açıdan değer katmaya da devam ediyor.” Dedi.
Kooperatiflerimizi Global Anlamda Marka Değerler Haline Getirmek İstiyoruz
Müjde vererek sözlerine devam eden Bakan Selçuk: “İnşallah kadına değer bir platform oluşturuyoruz. Burada paylaşacağız inşallah. Kooperatiflerimizin sürdürülebilirliğini sağlamayı önemsiyoruz. Çünkü kooperatifleri kurmak gayret istiyor ve özveri istiyor. Asıl daha zor olan Kooperatiflerimizin sürdürülebilirliğinin devamını sağlamak, devamını sağladıktan sonraki üçüncü aşamamız ise sürdürebilen kooperatifleri ilk önce ulusal çapta daha sonra da global anlamda marka değerler haline getirmektir. İnşallah bunu da hep birlikte yapacağız. Alın terinden doğan markaları kadınlarımızın bu yenilikçi fikirlerinden ortaya çıkacak ve kadınlarımızın bunu da başaracağına inanıyorum. “Güçlü Kadın Güçlü Aile Güçlü Türkiye” söylememizde de geleceğe dair hedeflerimize birer birer hayata geçireceğiz.” diyerek katılım sağlayan herkese teşekkür etti.